Reseptit / Recipes


 
VALKOSIPULITAHNA
 
2dl valkosipulinkynsiä
1/2 dl rypsiöljyä
2 rkl limettimehua
1 tl suolaa
1/2 chili
pala tuoretta inkivääriä
1 rkl tuoretta korianteria
 
Kynnet kiehautetaan n. minuutin ajan jolloin kuoriminen helpottuu.
Kuorittuja kynsiä keitetään vielä 1 min.
Kaikki aineet laitetaan yhteen ja soseutetaan sauvasekoittimella.
Säilytetään jääkaapissa.
 


Raparperipiirakka (Gloria)

2 dl vehnäjauhoja
100 g voita
2 rkl kylmää vettä

tai
400g pakastettua kauramurotaikinaa

KIISSELI

3 dl vettä
3 keltuaista
1/2 - 1 dl sokeria
1 rkl voita
4 rkl maizenaa
300g raparperin paloja
1 sitruunan mehu

MARENKI

3 valkuaista
1 dl sokeria

Sekoita voi ja vehnäjauhot sormenpäillä nyppien. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.
Vuoraa matala, 18 senttiä halkaisijaltaan oleva vuoka paistotaikinalla. Pistele taikina ja paista pohja ruskehtavaksi ja rapeaksi kuumassa uunissa noin 15 minuuttia.

Sekoita kaikki kiisselin ainekset paksupohjaisessa kattilassa ja keitä sakeaksi koko ajan sekoittaen. Täytä paistos kiisselillä.

Tee marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita sokeri joukkoon muutamassa erässä. Nostele marenki kiisselin pinnalle. Paista piirakkaa pari minuuttia 250 -asteisessa uunissa, kunnes marenki on saanut vähän väriä.




Mansikkapiirakka / Strawberry Pie
(En muista mistä resepti on minulle kulkeutunut)
 

Pohja/ Dough:

150 g voita / butter
3/4 dl sokeria / sugar
3 dl vehnäjauhoja / wheatflour
1 tl (tea spoon) leivinjauhetta / baking powder
2 rkl (tablespoon) kylmää vettä / cold water

Täyte / filling:

1 litra (litre) mansikoita / strawberries
1 muna / egg
2 dl ranskankermaa / crème fraîche, sour cream
1/2 dl sokeria / sugar
1 vaniljatangon siemenet / seeds from 1 vanilla stick
tai 2 tl aitoa vaniljasokeria / or 2 teaspoons real vanillasugar

Valmista ensin pohjataikina. Sekoita kuivat aineet ja nypi joukkoon voi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele tai kauli taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja laita jääkaappiin.
Valmista täyte. Sekoita muna, ranskankerma ja sokeri. Halkaisen vaniljatanko ja raaputa sen siemenet täytteeseen. Halkaise mansikat. Kaada täyte vuokaan ja laita päälle mansikat leikkauspinta ylöspäin.
Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Make a dough, mix flours and sugar and add cold water. Mix together rapidly. Press the dough to the pie pan and put into fridge for a while.
Make the filling. Mix the egg, sourcream and sugar. Add the seeds from the vanilla stick. Pour the filling into pan. Split the strawberries in two and put them on the top of the filling face down (cutting surface on top).

Bake in oven (200 celsius) for about 25 minutes.



Uunibanaanit ja chili-suklaakastike
(Resepti: Glorian ruoka&viini, 2/2011)

4 banaania
2 rkl voita
1/2 tl kanelia
2 rkl hunajaa

Chili-suklaakastike

1/2 chilipalko
100g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
2 rkl voita

Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Valmista suklaakastike:
Poista chilistä kanta ja siemenet. Kuutioi chili mahdollisemman hienoksi.
Paloittele suklaa ja sulata se kermaan sekoitettuna kattilan päällä vesihauteessa.
Voit sulattaa suklaa-kermaseoksen myös mikrossa 10 s jaksoissa; sekoita massaa jaksojen välissä. Sekoita voi ja chili suklaasulaan.

Mittaa voi, kaneli ja hunaja uunivuokaan. Sulata seos uunissa. Kuori ja leikkaa banaanit pituussuunnassa puoliksi. Laita banaanit uunivuokaan ja lusikoi päälle hunajavoita. Kypsennä banaaneja uunissa n. 10 min. tai kunnes banaanit ovat saaneet väriä ja pehmenneet.

Tarjoa uunibanaanit suklaakastikkeen ja halutessasi vaniljajäätelön  kanssa.




Runebergin tortut

200g margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
1 dl kevytkermaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl mantelirouhetta
1 1/2 dl korppujauhoja tai keksinmuruja
1 1/2 tl leivinjauhetta
2-3 tippaa karvasmanteliöljyä

Täyte:
vadelmahilloa

Kuorrutus:
2dl tomusokeria
1 rkl vettä

Vaahdota margariini ja sokerit. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Lisää kerma. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Lisää lopuksi varovasti karvasmanteliöljyä maun mukaan.
Annostele taikina paperivuokiin. Painele pinta tasaiseksi käsin. Tee tortun keskelle syvennys ja täytä vadelmahillolla.
Paista 175 asteessa n. 20 min. Anna jäähtyä ja koristele.
Jos vadelmahillo on painunut sisään, lisää hilloa ja pursota kuorrutus hillon ympärille.
Jos haluat tortuista meheviä, voit kostuttaa ne punssilla tai rommilla.

Vähäkalorisempi ohje: (Ei tule niin hyvä! ;D)

150g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2dl jauhettua mantelia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

200 asteessa 12- 15 min.



Lämmittävä papukeitto

4-5 viipaletta pekonia
1 sipuli
6 dl keitettyjä ruskeita papuja
4 rkl tomaattisosetta
2 valkosipulin kynttä
6 dl lihalientä
hiukan chiliä
1 tl oreganoa

Käytä keittoon säilykepapuja tai itsekeitettyjä papuja. Leikkaa pekoni hyvin pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli. Kuullota näitä muutaman minuutti. Lisää kattilaan valkosipuli ja tomaattisose ja kuumenna nekin. Lisää sitten lihaliemi, pavut, muutama chilihiutale ja oregano. Soseuta pavut osittain esim. sauvasekoittimella. Keitä seosta n. 15 min.

Erittäin hyvää ulkoilun ja lumileikkien jälkeen!! <3




Muffinssit

2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
150g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
2 munaa
1 pussi (0,5g) sahramia
250g karheasti raastettua mantelimassaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon raastettu mantelimassa ja munat. Lisää kuivat aineet seokseen ja sekoita huolellisesti.
Kääntele sekaan sahrami ja sekoita hyvin.

Jaa taikina muotteihin ja täytä ne miltei reunaan asti. Paista 175 asteessa koosta riippuen 15 - 20 min suuria ja pienempiä vähemmän.

Muffinssit voi kuorruttaa tomusokerikuorrutuksella. Tytöt tekivät muffinsseja joulumyyjäisiin niin että sahramin tilalla käyttivät piparkakkumausteita.


Big Daddy's Apple Nut Cake

7 dl     pieniä omenakuutioita
3 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl pähkinärouhetta
1 1/2 dl öljyä
2        kananmunaa
5 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl     soodaa
2 tl     kanelia
1/2 tl   vaniljasokeria
1/2 tl   suolaa

Sekoita omenakuutiot, sokeri, pähkinärouhe, öljy ja kananmunat. Lisää vehnäjauhot, sooda, kaneli, vaniljasokeri ja suola keskenään sekoitettuina. Suolan voit jättää poiskin.
Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun rengasvuokaan. Paista kakkua 175 -asteessa noin 1 - 1 1/2 tuntia, kunnes se on tikulla koetettaessa kypsä.

1 kommentti:

  1. Kiitos Mansikkapiirakan reseptistä, se on todella hyvää. Nyt on jo neljäs piirakka tulossa tämän kesän mansikoista ja seuraavaa varten on jo ainekset ostettu.

    Mukavaa leivontakesää sinulle! : )

    T. Kukkuu

    VastaaPoista

Tähän voit jättää kommenttisi tai viestisi minulle. Kiitos paljon!