6. maaliskuuta 2016

Ruisleipää!


Vuorokauden tekeytynyt juuri

Hiivan liuotus veteen

Valmis kohonnut taikina

Leiväksi leivonta

Tunnin kohotuksen jälkeen

Valmiit leivät uunissa

Ihanaa!

Olen vuosia haaveillut leivänteosta omassa leivinuunissa mutta en vaan ole saanut aikaiseksi. Kävin jo kerran naapurissa maatalossa leivänteko opissa mutta niinpä vaan jäi katsomiseksi koko juttu. 
Tästä leivänteosta jutun löydät TÄÄLTÄ.

Kaksi viikkoa sitten naapuri tuli meille aamupäiväksi kahden ämpärin ja jauhosäkin kanssa.
(Tällaisesta kädestä pitäen opista tykkään... laiskan on pakko käydä hommiin!)

Naapuri oli edellisenä päivänä laittanut taikinan juuresta alulle ja meidän keittiössä taikina viimeisteltiin ja leivottiin leivät. 

Tässäpä teillekin resepti jos joku haluaa kokeilla itse.
Eikun leipomaan! (Itselläni taikina juuri kohoamassa, kohta leivotaan leivät.)

TAIKINAJUUREN OHJE: (2 leipää)

1/2 - 1 dl hapanleipätaikinaa (juuri) tai
3 viipaletta hapanta leipää
1 l vettä
1l ruisjauhoja

Ota juuri pakkasesta jääkaappiin sulamaan edellisenä iltana. 
Liuota haaleaan (+25 astetta) veteen hapanleipätaikina tai leipäviipaleet, joista kuori on poistettu.
Lisää ruisjauhot puuhaarukalla vatkaten. Anna juuren käydä huoneenlämmössä pyyhkeellä peiteltynä vähintään 24 tuntia välillä sekoittaen. Valmis juuri tuoksuu raikkaan happamalle ja kuplii voimakkaasti. 



TAIKINA:

50 g hiivaa
1 dl vettä
2,5 rkl suolaa
n. 1,5 l  ruisjauhoja

Elvytä taikina lisäämällä 2-3 dl taikinan ruisjauhoista juureen pari tuntia ennen taikinan valmistamista.
Liuota hiiva veteen ja lisää seos taikinajuureen. Lisää suola. Lisää ruisjauhoja (n. 12 dl) ja alusta taikina käsin, kunnes se alkaa "natista" ja irrota käsistä.
Käytä reikäleipataikinaan n. 2 dl vähemmän jauhoja. 
Anna taikinan kohota n. 1,5 kertaiseksi ja leivo siitä leivät. Käytä leipomisessa mahdollisimman vähän jauhoja, mutta jauhota valmiiden leipien pinta.

Säästä pieni pala taikinaa (n. 2dl) seuraavaa leipomiskertaa varten. Näin leivän aromi kerta kerralta paranee. Pakasta taikinapala muoviin käärittynä ja liuota se puoliksi sulaneena haaleaan veteen kun alat valmistaa taikinaa.

Anna leipien kohota liinalla peitettynä (n. tunti) Kohotuksen aikana leipien pinta saa vähän repeillä. 
Paista leivät uunin alatasossa 200 asteen lämmössä  n. 1,5 tuntia. Kypsä leipä kuulostaa pohjaan koputtaessa ontolta. Jäähdytä ritilällä liinalla peiteltynä.


Mukavaa sunnuntaita, meillä alkoi hiihtoloma!

PiiaS







5 kommenttia:

  1. Jos joskus kaipaat terveellistä, hiivatonta ruisleipää, niin poikkasehan tänne Unescon maailmanperintökohteeseen länteen, ja saat kunnon juuren mukaasi! Leivän teko tosin vaatii kolme päivää, mutta on vaivan väärti!!! Vain jauhoja, vettä ja hiven suolaa - ei muuta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pidetäänpä tarjous mielessä. :) Mielellään kokeilen hiivatontakin leipää. Se onkin nykyään monelle tarpeellista. Aurinkoista sunnuntaita!

      Poista
  2. Nam! Mikään ei taida voittaa tuoreen ruisleivän makua :). Minulla ei ole itselläni leivinuunia, niin en ole ottanut äidiltä vielä juurta (ja se juuri on jo todella vanhaa, kiertänyt suvussa vaikka kuinka kauan). Vaikka sähköuunissakin saa leivän paistettua, niin ei se voita leivinuunissa paistettuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä leivinuuni sen leivän tekee. Muistan kun äiti aikoinaan pari kertaa teki sähköuunissa ja eihän se samalta maistunut... :)

      Poista

Tähän voit jättää kommenttisi tai viestisi minulle. Kiitos paljon!