5. maaliskuuta 2011

Oppityttönä leivän teossa


Se ihana puoli on maalla asuessa, että täällä voi saada todella tuoretta, luomu-, lähi- ja maistuvaa ruisleipää!!

Tänään kävimme naapurin maatalossa leivänteko-opissa.
Adan kanssa pyörittelimme taikinaa naapurin emännän oppityttöinä. Naapuri oli tehnyt taikinan valmiiksi. Taikina oli laitettu tekeille vuorokauden aikaisemmin.



Taikina oli alustettu valmiiksi ennen tuloani. Alustuksen jälkeen se kohoaa tunnin.  Emäntä pyöritti pötkön taikinasta. Tämän jälkeen siitä leikattiin reilun kilon paloja.



Jokainen kilon pala pyöriteltiin erikseen pötköiksi ja "naputeltiin karateiskuilla" :) ja kieriteltiin rullalle. Sen jälkeen palaa pyöriteltiin tasaiseksi...



... ja kieriteltiin keoksi. Lopuksi keot laitettiin kohoamaan leivinliinan alle tunniksi.



Näin näteiksi leipäsiksi keot laskeutuvat tunnin kohotuksen jälkeen. Sen jälkeen uuniin. Uunin lämpötila oli n. 225 astetta. Uuniin mahtui 8 leipää kerralla. Seuraavasta 8 satsista tuli niitä jälkiuunileipiä.



Valmiit leivät otetaan n. tunnin kuluttua uunista. Bon Appetit! Tuoksu on huumaava!!!

Mutta, kylläpä taas arvostus itsetehtyä ruisleipää kohtaan kasvoi! Itse leipominen vie uunin lämmittelyineen yhden päivän (alkoi klo 8, loppui n. klo 13) + lisäksi edellisen päivän taikinan teko.

Olipa ihanaa päästä kokemaan tämä! Joskus lapsena olen ollut mummoni kanssa tekemässä, mutta siitä on aikaa!!! Haaveissa tehdä jonain päivänä omassa leivinuunissa leipää. Kiitos M & A tuhannesti! <3



12 kommenttia:

  1. Kylläpäs näyttää herkulliselta. Varmasti mahtavaa kun saa itse kokeilla tuollaista.

    VastaaPoista
  2. Voi määkin muistan miten lapsena mummilassa tehtiin kaikki leivät ite ja laitettiin kattoon vartaisiin. Hieno kokemus teillä. Ite oon vain tehnyt ruisleipää kaupan ruisjauhoilla.

    Mummi muuten teki viilit ja jugurtitkin ite! Jotenkin ne maut ja tuoksut tulivat nyt mieleen, kun luin sun postin!

    Mukavaa huomista laskiaista!

    VastaaPoista
  3. Voi oma tekemä leipä on niin herkullista nam! Näyttäö kyllä hyvältä!

    VastaaPoista
  4. Johanna: Adalle tuo oli eka kerta elämässä, joten todella kiva kokemus! Kivaa oli yhdessä tehdä!

    Sanna-Riikka: Kiva jos olet kuitenkin itse leipää tehnyt! Minun pitäisi opetella se homma vielä... Muistan että meidän mummokin teki viiliä ja voitakin. Eikö olekin ihania muistoja lapsuudesta! Ihanaa laskiaista sinnekin päin!

    Nonnukka: On se kyllä huippu hyvää! Ja nuo luomujauhot on tehty tästä meidän lähipeltojen rukiista!

    VastaaPoista
  5. Ihana tuoksu kantautuu tänne asti. Nam!

    VastaaPoista
  6. Hanni: Sepä hyvä! Kyllä se on ihana tuoksu!

    VastaaPoista
  7. Voi autuus! Tuore, vastaleivottu ruisleipä ja voita päälle, mmm...Kyllä vaan on työläs tuo leipälajä, huh!Oli varmasti ihana kokemus päästä pyörittämään ja leipomaan itse ruisleipää :).

    MUkavaa alkavaa viikkoa!

    t.Minna :)

    VastaaPoista
  8. ♥Love your blog♥
    thx you for recept.)

    VastaaPoista
  9. Minna: Kyllä,tuo tuore ruisleipä on mitä ihaninta! Ihanaa viikkoa sinullekin, meillä nyt hiihtoloma ja minullakin jopa 3 päivää vapaata! :)

    Mary Mur: Thank you for your comment! I try to translate some more recepts when I have time! :) Welcome again!

    VastaaPoista
  10. Onhan tuossa hommaa, mutta lopputulos palkitsee! Ihanalta varmaan maistui. :)
    Minä leivoin viimeksi ennen joulua limppuja ja ai että, nekin oli hyviä..=)

    VastaaPoista
  11. Sulle tiedoksi tuosta jenkkilippupäällisestä että tarkastahan tietolähteesi ennenkuin höpiset ? Ei ole samanlaista muualla kuin.... Voisithan sitä lupaa kysyä tai edes että mikä mallia tms...
    Ja muutenkin mieti nyt sitten tarkkaan mitä teet, lähinnä mitä kopioit ja keneltä ?
    On kuitenkin ihan etiketti pysyä siinä omassa jutussa ja tehdä /keksiä ne itse ennenkuin....

    Mulle tuli niin paha mieli että et tiedäkään

    VastaaPoista
  12. Löysin Johannan kautta blogisi ja kylläpä tämä onkin ihana paikka:) Sinulla on tosi kaunis koti!

    VastaaPoista

Tähän voit jättää kommenttisi tai viestisi minulle. Kiitos paljon!